Nyhetsarkiv

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Öppet brev till Region Skåne

Kommunikation på liv och död

Föreställ dig att du vaknar upp på akutmottagningen efter att ha svimmat av. Det gör fruktansvärt ont i bröstet och du har svårt att andas. Läkare och sjuksköterskor pratar med dig men du förstår ingenting, samtidigt som de undersöker dig. Plötsligt förs du till operationsbordet och du förstår fortfarande ingenting. Du gestikulerar att du inte hör. Läkare skriver snabbt en lapp till dig men du har så ont att det är svårt att läsa läkarens slarviga skrivstil och kan inte heller skriva svar. I nästa sekund sövs du ner, för det är på liv och död men du vet inte ens det själv. Först när du vaknar och är kapabel att tala om att du behöver teckenspråk beställer sjukvårdspersonalen teckenspråkstolk som möjliggör direkt kommunikation. Kanske, för det är inte alltid vårdgivaren faktiskt beställer tolk. Det räcker väl att skriva lappar?

Så har döva och hörselskadade det när de kommer till akutmottagningen, och har haft det så i många år. Sjukhusen i Skåne är inte beredda med att se till att beställa teckenspråkstolk sekunden de får kännedom om att en teckenspråksanvändare kommer in till mottagningen. En nyligen utskriven döv coronapatient berättade för Malmö Dövas Förening att patienten som var inlagd på Skånes universitetssjukhus i Malmö, inte alls hade möjligheter till kommunikation på dennes villkor, dvs via teckenspråk. Munskydd och visir hindrade också stor del av den visuella kommunikationen. Skriva lappar var inte aktuellt. Har patientens läkare och sjuksköterskor säkerställt att patienten förstått informationen som förmedlats? Patienten tycker inte det och kände sig otrygg.

Varför hade inte sjukhuset löst så att det finns möjlighet till teckenspråkstolk? Det finns färdiga tekniska lösningar som möjliggör distanstolkning istället för fysiskt på plats. Detta händer inte bara i Malmö, även på andra sjukhus runtom i Sverige med akutmottagning.

Detta innebär att Region Skåne konstant bryter mot FNs konvention om funktionsnedsättning (Artikel 9) genom att inte snabbt arbeta fram en långsiktig lösning som säkerställer att kommunikationen mellan vårdgivaren och patienten fungerar. Dessutom bryter Region Skånes ansvariga mot skyldigheten att informera och göra patienten delaktig (Socialstyrelsens handbok) varje gång när de inte beställer teckenspråkstolk till patienter som behöver det, särskilt i nödsituationer. Att skriva lappar är inte tillräckligt! Patienten har rätt att välja kommunikationsmedel och Region Skåne är skyldig att respektera det.

Malmö Dövas Förening och Skånes Dövas Distriktsförbund ser allvarligt på de fel som Region Skåne begått i många år och särskilt nu i pandemins tider och kräver att de ansvariga för Region Skåne omedelbart ser över processen för att säkra fullt fungerande kommunikation med patienter med hörselnedsättning sekunden de kommer in i ambulansen eller akutmottagningen.

Pia Johnsson Sederholm
Ordförande, Malmö Dövas Förening "Svenske"

Annett Rosenlind
Ordförande, Skånes Dövas Distriktsförbund
... Läs merSe mindre

Kommentera på Facebook

Bra att ni agerar!

Jag undra om jag får lov kopia eller inte? Tack kram Eva trevlig kväll.

Bra.. det har jag upplevt i akuten. Mkt missnöjd.

Jättebra jobbat! Jätteviktigt!

Om man vi vill ha tolk på akuten så gör det än bli osäker.... Min bror har skadat axel och behöver åka till akuten sen bad jag till almbulans personal att fixa med tolk där... dom svarat ja det kan vi göra men händer inget

Vore fantastiskt om kunde skapa ett specialiserad mobilt vårdteam som består av tex sjuksköterskor och undersköterskor som är teckenspråkiga. Man åker dit till vilken akut/iva/vårdavdelningar inom sluten vården och var som helst inom Region Skåne.

För drygt en månad sen så blev jag sjuk på jobb. Jag är hörande och mina kollegor döva. Jag hade ingen möjlighet att kommunicera och till slut tecknar min kollega, ska jag ringa 112?, JA fick jag fram. Tack för all hjälp.

Tolkcentralen skickar faktura TILL Akuten och då är det dyrt att ha tolk där så därför vill man inom sjukvården ogärna beställa tolk! Det är vad jag hört orsaken är.. nånting som heter medfinansiering ... alla tänker på sin lilla budget!!! Käpprätt åt helsike!

View more comments

Vi tipsar om att Region Skåne har en presskonferens imorgon onsdag 13 januari klockan 10.00 som tar upp olika saker rörande Covid-19. Sändningen ska ha teckenspråkstolk.🎥 Imorgon onsdag 13 januari kl 10.00 direktsänder vi presskonferensen gällande Covid-19 situationen i Skåne. Då delges senaste nytt av covid-19-läget med fokus på smittspridningsfrågor, vaccinationsinsatser och belastningen i vården.

• Du kan följa sändningen här på Facebook och den går att se i efterhand. Du kan även följa sändningen på vår YouTube eller på skane.se.

👥 I presskonferensen deltar Alf Jönsson, regiondirektör; Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör; Eva Melander, smittskyddsläkare; Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinationssamordnare.

• Sändningen teckenspråktolkas och textas.
... Läs merSe mindre

Vi tipsar om att Region Skåne har en presskonferens imorgon onsdag 13 januari klockan 10.00 som tar upp olika saker rörande Covid-19. Sändningen ska ha teckenspråkstolk.

Malmö Dövas Förening "Svenske" vill hälsa er alla en riktig God Jul och Ett gott nytt år! ... Läs merSe mindre

Kommentera på Facebook

Tack detsamma! 🤶🏼🎄🥂🍾

Tack detsamma 🤶🌲🎅🍾

Tack detsamma

God Jul och Gott Nytt År till er alla 🌲🥳💖

Fantastiskt rolig och fin video 😍👌 Tack detsamma till allihopa 🎄🎅

Tack detsamma! 🎅🏻🎄

Originellt! Tack desamma!

Härligt video !! Tack Detsamma !!!

Ronny varm glögg med mjölk? 😁

Tack detsamma

Tack detsamma 🎄🎅

Tack detsamma! 🥳

Underbara video❤️Tack, detsamma! God Jul🎄🎅och Gott Nytt År 2021🍾🥂🎉

Tack detsamma🎄☃️✨

Tack det samma 🎅🎄❤️🎅

Tack, detsamma Gott Nytt År 2021!!!

God jul! Tack detsamma!

Tack detsamma 🌟🎄

Stort tack detsamma 🐕🐈

Tack detsamma.🎄🎅🎄🎅

Tack detsamma!!

Tack! Detsamma!

Tack detsamma

Detsamma för bövelen

View more comments

Detta kom till Svenskes medlemmar i fredags. Övriga får även det här, beklagar för att vi missat lägga upp här också.

Vi kommer imorgon länka till Västanviks folkhögskolas Lucia imorgon.

Trevlig Lucia!
... Läs merSe mindre

Ladda fler